Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes.
Acceptar

ANIMALONS és la botiga solidària d’animals de companyia on trobaràs tot tipus de productes per al teu gos, gat, ocell, peix, rèptil o rosegador.

Inici
Data: 25-abr-2012
Un gat no és una joguina. És un animal que és sensible al fred i calor, que necessita ser alimentat i que vigilin la seva salut, que si l'hem criat ens veurà tota la seva vida com els seus progenitors o els seus germans.

Un més a la família: tenim un gatet 
Un més a la família

El període de gestació en el cas dels gats té una durada de 9 setmanes, finalitzat el qual la mare pot haver tingut fins a 5 cries (és la xifra més habitual encara que el nombre varia).

És molt important que els gatets romanguin les seves primeres setmanes de vida amb la seva mare. D'aquesta manera, a través de la llet materna, ingereixen anticossos defensius enfront de les malalties més comunes de la "infància felina".

Els gatets neixen cecs i sords, obrint els seus ulls als 9 o 10 dies. Amb unes 3 setmanes d'edat ja s'aixequen i comencen a jugar amb els seus germans. Al mes comencen a explorar els seus voltants.

Cap a les 4 - 6 setmanes d'edat, la gata ja alimenta desgana la seva prole. Les dents de les seves cries ja són prou fortes i li fan mal. Aviat els gatets comencen a alimentar-se pel seu compte: és el deslletament.

En aquesta etapa convé alimentar amb aliments secs especials per gatets (humitejat amb aigua, llet o brou). Tampoc és mala idea donar-li a la gata un aliment per a gatets petits, de manera que ells vagin picotejant del plat de la seva mare. Als 2 mesos de vida el deslletament ja ha de ser complet.

Sol ser en aquesta etapa, al final de la lactació, quan els criadors i botigues d'animals tenen els gatets a la venda i els ofereixen als seus clients.

NOTA: Un gat no és una joguina. És un animal que és sensible al fred i calor, que necessita ser alimentat i que vigilin la seva salut, que si l'hem criat ens veurà tota la seva vida com els seus progenitors o els seus germans.

Ja tenim un gatet a casa

Una norma molt útil que podem seguir per entendre les reaccions de la nostra jove mascota ara que és petita, és posar-nos al seu lloc i intentar pensar què pot passar pel seu caparró. El seu gatet, fins aquest mateix dia, ha viscut en companyia de la seva mare i germanets. Ja hem explicat la importància de l'olfacte i l'oïda en el gat. Simplement cal entendre que la seva nova casa implica que estigui envoltada d'innombrables sons i olors nous, i que se sent sol i indefens sense la protecció de la seva mare i la companyia dels seus germans.

NOTA: Deixeu-l'ho tranquil el primer dia. El seu gat estima la rutina i odia els canvis. Que no li espantin els seus fills amb crits d'alegria quan arribi a casa ni l'acariciïn tots els membres de la seva família. S'ha de adaptar lentament.

Com facilitar els primers dies la seva adaptació a la nova llar?

Si recollim el gatet directament d'un criador, podem acudir amb una manta i fregar amb ella a la mare i les seves cries per així impregnar-se de la seva olor (no oblidi mai que el món dels gats, com el dels gossos, és un món d'olors). Aquesta manta la posarem en el lloc on hàgim decidit que vagi a dormir el gatet i el seu olfacte li dirà que encara està amb la seva mare i família, el que l'ajudarà a tranquil.litzar-se.

Si el gatet ja té uns 2 mesos, sortirà a poc a poc a explorar la seva nova casa. Deixi que ho faci.

Finalment s'aproparà a cada un dels membres de la seva família i els reconeixerà per la seva olor. El següent dia pot començar a corregir els seus mals costums i iniciar la seva educació, que li expliquem més endavant.

Pel que fa a la seva alimentació, inicialment doni-li de menjar el mateix aliment que li donaven on l'ha adquirit. Si vol canviar procedeixi a poc a poc, barrejant l'aliment vell amb el nou per no provocar el seu rebuig ni problemes digestius.


Un més a la família: tenim un gatet


Un animal de rutina diària

Els gats són molt dormilegues: dormen gairebé 16 de les 24 hores que té el dia! I ho fan, igual que mengen, a trossos alternant períodes de son lleuger i profund amb períodes de vigília.

Tingui sempre aigua fresca i menjar a la seva disposició. Sobretot aigua si menja aliment sec. Pel què fa al seu menjar, el gat s'autoregula perfectament la seva ingesta i no tendeix a engreixar com el gos. A més recordi que li agrada menjar moltes vegades al dia.

El seu gat és un animal molt net: s'està polint fins a un terç del temps en què no està dormint. La seva llepada, acurada i detallista sobre el seu cos, té diversos objectius: com no sua és la seva forma de refrescar-se si té calor, elimina pols i pèls solts; absorbeix vitamina D, i també elimina del seu cos olors estranyes (després per exemple d'acariciar-l'ho un desconegut que ha visitat a la seva família adoptiva el veurà tombar-se i llepar-se).

NOTA: El seu gat li agrairà que li grati darrera de les orelles perquè és un dels pocs llocs que no pot assolir amb la seva llengua.
Prepara-li seu espai, el seu territori, i situï allí el seu llit. Tots necessitem un refugi, un territori, i aquest serà el seu. Vigileu els canvis que fa a casa. Qualsevol canvi brusc posarà nerviós al seu gat.

NOTA: Si canvieu de lloc o afegeix algun moble nou, si hi ha un canvi de domicili escollint introduir en el seu medi nous elements com ara objectes decoratius (l'arbre de Nadal, un llum nova ...) el seu gat acabarà aterrit. Primer s'amagarà en "el seu territori" i poc a poc sortirà a explorar la nova situació.

Evitem accidents

Comprendre que aquest és un objectiu gairebé impossible. El seu gatet està ple d'energia, només juga (si no dormint ...) i voleu explorar a fons el seu nou domicili. Alguna trastada poc important segur que farà. Tingueu paciència.

Però si contra les seves ganes de jugar (molt intenses fins gairebé la seva mig any de vida) i divertir-se no podem fer res, sí que podem evitar accidents quan jugui i quan explori la seva nova casa:
- Oculteu fils elèctrics situats a baixa altura i cobreixi els endolls.
- És vostè amant de les plantes? Si és així situeu en zones altes, en mobles on no pugui assolir el nostre amic. A més, algunes són tòxiques per als gats, com ara: els gessamins, les hortènsies, les azalees, etc. Per a la seva purgació podrà trobar productes específics comercialitzats que l'ajudaran a eliminar les boles de pèl del seu sistema digestiu ben vomitant, bé a eliminant per via fecal.

NOTA: El seu gat pot menjar plantes per dues raons: o bé cerca purgar per eliminar les boles de pèl que s'acumulen en el seu estómac després del seu empolainat, o bé ha d'ingerir alguna vitamina d'origen vegetal que no troba en la seva dieta (si l'alimenta amb un aliment no complet o amb menjar casolà).
- Traieu qualsevol objecte amb el qual el gatet pugui jugar i que pugui trencar i empassar (joguines de nens, objectes de mida petita, cordes ...).
- En botigues i clíniques veterinàries trobarà joguines fabricades amb els materials i mides adequades per al seu gatet.
Col·laborador :
Affinity Petcare SA Pl. Xavier Cugat, 2-Edificio D, 3ª Planta
08174 Sant Cugat (Espanya)
Telèfon: +34 93 492 70 00
www.affinity-petcare.com
Transport Hem apadrinat una Tortuga de l'Albera
Animalons

Col·labora
amb
nosaltres
en la Defensa
dels Animals

Si Tens
un
Projecte
Animalons
t'ajuda

Recull
d'entitats
d'Animals:
Associacions
Clíniques ...


Vols
Col·laborar
amb
Animalons?