Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes.
Acceptar

ANIMALONS és la botiga solidària d’animals de companyia on trobaràs tot tipus de productes per al teu gos, gat, ocell, peix, rèptil o rosegador.

Inici
Data: 23-mar-2012
Quines són les principals diferències entre el gat i l'home? La vista, l'oïda, l'olfacte i la seva sensibilitat especial.

Les principals diferències entre el gat i l'home 
Una convivència útil per a tots dos.

L'home va començar a conviure amb el gat molt més tard que amb el gos. Mentre que el gos va demostrar la seva utilitat en la caça o en la protecció dels primers grups humans, la relació amb el gat va ser més tardana. La utilitat del gat només es va fer evident quan, milers d'anys després, es va inventar l'agricultura i es van començar a construir llocs on emmagatzemar la producció agrícola. Cereals, vegetals i fruits s'acumulaven en els poblats ... que eren envaïts per ratolins a la recerca de menjar.

Fa més de 5.000 anys, a l'antic Egipte, alguns gats africans van començar a rondar pels magatzems on els homes guardaven el gra. Allò va ser el descobriment d'un "paradís gatuno": tot estava ple de ratolins, que s'alimentaven del que recol·lectava l'home i aquells gats van decidir quedar-se.

Poc després, aquests gats es van reproduir i van tenir gatets que van ser recollits per l'home. Des de llavors fins ara, home i gat han conviscut intercanviant confort i aliment per a control de les plagues de rosegadors i una mica de companyia.


Les principals diferències entre el gat i l'home


Quines són les principals diferències entre el gat i l'home?

La vista del gat

Com animal caçador i d'activitat nocturna, la vista del gat està preparada per distingir el moviment, les distàncies curtes i alguns colors, encara que no tots. A la llum crepuscular la visió perfecta dels colors no és necessària i sí que és molt útil poder mesurar la distància que ha de saltar per caure sobre les seves preses.

NOTA: El gat veu millor que nosaltres en la foscor gràcies a una capa especial de cèl•lules, el "tapetum lucidum", que té en el fons de l'ull. Gràcies a ella pot utilitzar la poca llum que entra en els seus ulls i reflectir-la. Per això brillen els seus ulls en la foscor.

Si durant el dia hi ha massa llum, el gat regula l'entrada de llum en els seus ulls de dues maneres: tancant les parpelles i a més, amb la seva característica i diferencial pupil·la que es tanca lateralment formant una obertura vertical. Aquesta particularitat del gat és una adaptació per a la caça nocturna. Els lleons, encara que són felins com els gats, són caçadors diürns i tanquen les seves pupil·les circularment, com nosaltres.

L'oïda del gat

Què necessita un bon caçador nocturn, a més de poder veure millor de nit? És clar: sentir molt bé. Les seves orelles són mòbils i les pot dirigir cap al lloc d'on provenen els sorolls. Igual que el gos, sent freqüències altes imperceptibles per a nosaltres. Quant els tons greus, la seva capacitat auditiva és similar a la nostra. Alguns d'aquests sons, si són sobtats, provoquen una ràpida reacció de fugida.

NOTA: Més endavant veurem que el seu rebuig a la força i sorpresa de determinats sorolls el podem utilitzar en la seva etapa educativa. Res millor que un crit o un so desagradable perquè no torni a actuar malament o acostar-se a un lloc prohibit.

L'olfacte del gat

Aquest sentit és molt més important que el del gust per al nostre amic. Si algun aliment no li agrada, probablement és més perquè li desagrada l'olor que pel seu sabor. El sabor dolç, per exemple, gairebé ni ho pot apreciar.

NOTA: El gat més del seu nas disposa d'un òrgan que combina olfacte / gust, l'òrgan de Jacobsen, situat entre el paladar i les fosses nasals que li serveix per detectar olors molt especials per a ell (per això el veurem de vegades amb la boca semioberta i atent, apropant l'aire que entra a la boca amb la seva llengua cap amunt).

Sens dubte, el seu gatet coneixerà el món que l'envolta a poc a poc gràcies a les olors: distingeix nadó, quina és la mama de la seva mare que li correspon per alimentar-se, en arribar al seu nou domicili identificarà als seus amos per l'olor , ja adult marcarà el seu territori amb els seus olors corporals, i així fins una infinitat d'exemples.

La seva sensibilitat especial

La seva sensibilitat, marcadament per sobre de la nostra, els ha servit en moltes ocasions, per exemple, detectar hores abans que s'origines un terratrèmol, erupcions o fortes tempestes. Segurament són capaços de detectar les vibracions de la terra i en aquestes ocasions, el seu estat de nerviosisme els ha fet fins i tot dur-se a les seves cries lluny d'edificis que, posteriorment, s'han ensorrat.

També s'han donat casos en que tornen a casa encara que s'hagin extraviat en punts allunyats, per exemple en vacances. En distàncies curtes es basen en la seva bona memòria visual i en la detecció d'olors. Però en distàncies més allunyades es basen en la seva capacitat per detectar canvis electromagnètics (sabem que és així perquè si se'ls col·loca uns imants no saben reconèixer el camí de tornada a casa).

NOTA: La seva sorprenent i rara sensibilitat els va crear enemics irreconciliables a l'edat mitjana, anys en què es van sacrificar i van assassinar milers d'animals a causa de falses creences (es deia que les bruixes es transformaven en gats negres, que eren animals del diable, etc .).
Col·laborador :
Affinity Petcare SA Pl. Xavier Cugat, 2-Edificio D, 3ª Planta
08174 Sant Cugat (Espanya)
Telèfon: +34 93 492 70 00
www.affinity-petcare.com
Transport Hem apadrinat una Tortuga de l'Albera
Animalons

Col·labora
amb
nosaltres
en la Defensa
dels Animals

Si Tens
un
Projecte
Animalons
t'ajuda

Recull
d'entitats
d'Animals:
Associacions
Clíniques ...


Vols
Col·laborar
amb
Animalons?